Nederlandse beleggers zijn onder meer door de perikelen rond Griekenland minder optimistisch over de beurs. In tijden van onzekerheid kiezen beleggers soms voor goud als veilige luchthaven, maar professionele speculanten doen dat momenteel juist niet. 

Het optimisme onder beleggers in Nederland is deze maand een stuk teruggezakt, blijkt uit onderzoek van ING. De financiële markten waren de afgelopen maand in de ban van Griekenland en China. De onrust hierover heeft het vertrouwen van de beleggers geen goed gedaan.

De zogeheten BeleggersBarometer van de bank kwam deze maand uit op 124 punten. Dat is een stevige daling ten opzichte van vorige maand, toen de graadmeter nog een score van 137 aangaf.

Het oordeel van de beleggers over hun eigen beleggingsportefeuille en over de algemene economische situatie in Nederland is iets negatiever ten opzichte van juni. Dit zelfde geldt voor hun verwachtingen voor de komende drie maanden.

ING denkt wel dat de stemming onder beleggers snel weer zal verbeteren. De opluchting over het akkoord tussen Griekenland en de rest van de eurolanden, en het einde van de forse koersval op de Chinese beurs, vertaalde zich recent in een winst van bijna 10 procent op de Europese beurzen.

De bank peilt al sinds 2002 maandelijks het vertrouwen onder particuliere beleggers. De beleggersindex van ING loopt van 0 tot 200. Scores boven de 100 duiden op een optimistische teneur.

Goud niet in trek

Bij onrust op de beurs kiezen beleggers vaak voor 'veilige havens', zoals staatsobligaties van sterke landen. Maar ook de goudprijs staat bekend als een 'paniekbarometer'. Opvallend in dit verband is dat professionele, speculatieve hedgefondsen juist gokken op een verdere daling van de goudprijs, zo meldde persbureau Bloomberg vrijdagavond.

Gokken op koersdalingen, ofwel 'short gaan',  is momenteel populair onder speculanten. De goudprijs zakte vrijdag naar het laagste punt sinds 2010 en ging in juli al bijna elke dag omlaag. Daarmee is deze maand op weg om de slechtste te worden voor het edelmetaal sinds juni 2013.

De goudprijs staat nu iets lager dan 1100 dollar per troy ounce (31,1 gram). Diverse analisten voorspelden de afgelopen tijd een verdere daling, tot minder dan 1000 dollar. Dat zou voor het eerst zijn sinds 2009.

De dalende prijs wordt onder meer toegeschreven aan de verwachte renteverhoging in de VS. Daardoor worden middelen verschoven naar beleggingen die, in tegenstelling tot goud, rente opleveren. Daarnaast valt de vraag naar goud uit China tegen.

De cijfers over de zogenoemde shortposities in goud worden sinds 2006 bijgehouden.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl